August Strindbergin näytelmään pohjautuva yksinäytöksinen ooppera The Stronger kuultiin ensimmäistä kertaa Suomessa Åbo Svenska Teaterin Studionäyttämöllä 19.11.2022.

The Stronger on yhdysvaltalaisen Hugo Weisgallin (1912-1997) säveltämä duodraama. Oopperalibretoksi alkuperäisen tekstin on muokannut Richard Hart. Sävellys on moderni, nopea, kaunis ja ovela. Se kääntää Strindbergin psykologisen draaman henkilöiden jatkuvasti muuttuvat mielenliikkeet musiikin kielellle. 

The Stronger on dialogi, jossa toinen keskustelija ei sano sanaakaan. Hän reagoi vain eleillään. Tämä aiheutti aikoinaan arvostelua ja epäilyä alkuperäistä näytelmää, Den starkare, kohtaan, mutta tänä päivänä alkuperäisteos on yksi Strindbergin esitetyimpiä tekstejä. Weisgall on puolestaan halunnut korostaa sävellyksessään kysymystä ”kumpi naisista lopulta on se vahvempi”. Meidän versiossamme äänettömässä roolissa on ihmisen kokoinen nukke, joka kommentoi omalla ilmaisullaan toisen taukoamatonta, katkeraakin, puhetulvaa. 

Teos pureutuu ihmisen ikuiseen ongelmaan onnellisuudesta. Mikä tekee minut onnelliseksi? Perhe? Työ? Menestys? Lapset? Seksi? Kauneus? Joululahjat? Uni? Tai viini? Onko elämässä voittajia? 

Teos on kantaesitetty Yhdysvalloissa jo vuonna 1952. Ensimmäiset näyttämöversiot esitettiin pelkän pianon säestyksellä, mutta Weisgall orkestroi sävellyksen vuoden 1955 Columbian yliopiston säveltäjäfoorumiin. Orkesterin kokoonpano on mielenkiintoinen kahdeksan muusikon kamariyhtye ja orkestraatio hieno ja värikäs. ÅST:n esitykset ovat ollee toistaiseksi ainoa mahdollisuus kuulla tämä hieno teos kokonaisuudessaan Suomessa. 

Turun Sanomat kirjoitti teoksesta näin: https://www.ts.fi/kulttuuri/5821847

Kapellimestarina toimii Marko Autio. Esityksen on ohjannut Marja Susi. Estellen roolin laulaa Riikka Sirén ja Lisan roolin toteuttaa nukketeatteritaiteilija Tiina Puranen. Valaisusta vastaa Olavi Ermala. Orkesterissa soittavat Kasper Haikonen, Jonas Granholm, Toni Isokivi, Ilana Gothoni, Jasmine Beams, Erkki Lahesmaa, Aleksi Ruonavaara ja Pasi Helin.

The Strongeria ovat tukeneet Taike, Suomen Kulttuurirahasto ja Turun Teatterisäätiö.

The Stronger oopperan parina ÅST:n Studionäyttämöllä 19. ja 26. marraskuuta nähtiin Gian-Carlo Menottin pienoisooppera The Telephone.